Nieuw kunstenfestival moet hele Kanaalzone grensverleggend op de kaart zetten, Sasse Leutfabriek het epicentrum

Nieuws

Domien van Parys in zijn atelier in de Leutfabriek in Sas van Gent, initiatiefnemer van een nieuwe, grootse kunstmanifestatie in de Kanaalzone, het tiendaagse Crossing Art Border-festival. © Anne Hana

SAS VAN GENT - Een kunstenfestival waar je ‘u’ tegen zegt, moet de hele Kanaalzone op de kaart zetten, het Crossing Art Border-festival. Het epicentrum wordt de Leutfabriek in Sas van Gent met uitlopers naar Terneuzen, Zelzate en Gent.

Inmiddels is Van Parys er al in geslaagd meer dan twintig gerenommeerde kunstenaars voor het festival te strikken. Op de website van het CAB-festijn zijn ze terug te vinden. Alleen al de foto's van hun kunstwerken, van groot tot klein, wekken indruk. Het laat zien dat Van Parys niet over één nacht ijs gaat. Het enthousiasme onder de vaak internationaal werkende kunstenaars is volgens hem groot. ,,Maar het kost wel veel energie. Ik ben soms doodop.”

Tien dagen kunsten

Tien dagen moet de kunstmanifestatie gaan duren, van vrijdag 13 tot en met zondag 22 november. Van Parys heeft met zijn mede-initiatiefnemers, Jan Vinke van multimediabedrijf Recht door Zee uit Sas van Gent en projectontwikkelaar Pol van de Vijver uit Koewacht, dus nog wel even tijd. Alhoewel. De Leutfabriek is geregeld als werk- en tentoonstellingsruimte. Ook Zelzate wil meedoen en Terneuzen is, weet Van Parys, zeker geïnteresseerd. Met Gent zijn eveneens contacten.

Van Parys’ idee is de Kanaalzone eens anders in beeld te brengen. ,,Kunst en cultuur maken onlosmakelijk onderdeel uit van ons leven. Dat willen we laten zien. We willen de mensen verrassen en tonen hoe inspirerend kunst en cultuur kunnen zijn. En dat heel breed, van schilderkunst, keramiek, fotografie, graffiti tot en met videokunst.”

Kunstenaars zullen in de Leutfabriek werken tentoonstellen. Ze zullen daar en op andere, nog bekend te maken locaties in de Kanaalzone ook aan het werk gaan. Het Crossing Art Border-festival moet een levendig geheel worden. In Porgy & Bess in Terneuzen komen lezingen. Van Parys wil ook scholen bij de manifestatie betrekken. ,,Kinderen zijn gevoelig voor kunst, als je hen weet te raken", is Van Parys’ ervaring.

Tweejaarlijks met Biënnale van Aardenburg

Slaagt de eerste editie van het festival, en daar twijfelt Van Parys niet aan, dan wil hij het tweejaarlijks herhalen. Niet jaarlijks, omdat het veel voorbereidingstijd vergt. Hij vreest anders ook een andere, grootschalige kunstmanifestatie in Zeeuws-Vlaanderen, de Biënnale in Aardenburg in de wielen te rijden. De planning is dat de Biënnale volgend jaar weer plaatsvindt. Van Parys: ,,Als het éne jaar de Biënnale is en het andere jaar het Crossing Art Border-festival, dan kan dat elkaar alleen maar versterken. En daarmee Zeeuws-Vlaanderen.”

Meer informatie over het festival, dat in alle opzichten grensoverschrijdend wil zijn, is te vinden op de website www.crossingtheborders.nl.

Artikel


  • Datum
    19-02-2020
  • Auteur
    Harmen van der Werf
  • Link publicatie
    PZC

Organisatie

Organisation

Oostkade 14
4551 CL Sas van Gent
Telefoon: 0115 450 777

Partners

Partners


Belangrijk!

Alle informatie t.b.v. artiesten/exposanten die op deze site vernoemd worden, zijn onder voorbehoud van eventuele fouten, omdat deze informatie is opgemaakt voor de beslissing om het evenement uit te stellen.


Important!

All information about artists / exhibitors mentioned on this site are subject to possible errors, as this information has been prepared before the decision to postpone the event.

© 2022 | CAB EXPO