Sasse Leutfabriek krijgt kleur op de wangen, als teken van het succes

Nieuws

Marijn Gronert (links) en Wessel Heij geven de Sasse Leutfabriek kleur en roepen met de afbeelding van een textielarbeider het verleden terug in herinnering. © Camile Schelstraete

SAS VAN GENT - Een succes mag je het wel noemen, de Leutfabriek in de voormalige Vlaanderenhal in Sas van Gent. Alles zit tjokvol met onder meer carnavalsbouwgroepen, popbands en kunstenaars. Nu krijgt het niet al te fraaie gebouw van de Leutfabriek ook nog kleur op de wangen.

En hoe! De Rotterdammers Marijn Gronert en Wessel Heij van street art collectief Painture zijn er al een paar weken mee bezig. ,,We hebben heel wat vaker muurschilderingen gemaakt, maar nooit zo'n grote", vertelt Marijn. Hij schat de oppervlakte op ruim driehonderd vierkante meter. Het is bovendien lastig werken, op stalen platen en beton.

Jan Vinke, mede-initiatiefnemer en voorzitter van Stichting De Leutfabriek, kijkt geamuseerd toe. Het in 1930 voor textielfabriek De Schelde gebouwde complex kon aan de buitenkant wel een opknapbeurt gebruiken. Vinke: ,,Die stalen platen zagen er niet uit. Op het plein hiervoor werd veel gevoetbald, en dan kwam wel eens een bal tegen die platen aan. Er zaten flink wat gaten in.”

Grensoverschrijdend

Hoe de muurschildering tot stand gekomen is, maakt deel uit van het succesverhaal van de Leutfabriek. Van vrijdag 13 tot en met zondag 22 november vindt er - ijs, weder én coronavirus dienende - de eerste editie van het grensoverschrijdende Crossing Art Border-kunstenfestival plaats. Organisator Damien van Parys, kunstenaar te Westdorpe, speurt daarvoor stad en land af. Zo vond hij straatkunstenaar Marijn Gronert. Vinke: ,,Met dit kleurenspel als resultaat.”

Aan de buitenkant krijgt de Leutfabriek daarmee heel wat meer aantrekkingskracht, voor de binnenkant is dat niet (meer) nodig. Vijf jaar is de stichting inmiddels officieel eigenaresse. ,,Veel mensen verklaarden ons voor gek", weet Vinke nog. ,,Het was veel te groot. Investeringen zouden we er nooit uithalen. Ondertussen hebben we voor alle ruimtes een wachtlijst.”

Allereerst is het project begonnen om carnavalsbouwgroepen onderdak te bieden, maar voor Vinke stond direct vast dat dit niet de enige basis zou kunnen zijn. ,,Met de huur die deze groepen kunnen betalen, zouden we de exploitatie nooit rond kunnen krijgen. En we hebben ook kleinere ruimtes, onder meer in het vroegere gemeentekantoor van Sas. Popbandjes, kunstenaars en hobbymatige bedrijfjes hebben daarin onderdak gevonden. Ook een showband en kickboksvereniging huisvesten we.”

Factory Festival

Een beperkt aantal grote evenementen mag er plaatsvinden, in wat de sporthal was. Zo staat voor 26 september de vijfde editie van het Factory Festival (met live-muziek, film, theater, foodtrucks) op de rol. Ondanks de coronacrisis zijn de voorbereidingen nog volop gaande. Vinke: ,,Je kunt toch beter maar optimistisch blijven.”

Straatkunstenaars Marijn en Wessel denken nog wel enkele weken nodig te hebben bij de Leutfabriek. Verleden en toekomst komen terug in hun schildering, met onder meer de afbeelding van een Sasse textielarbeider pakweg zestig jaar geleden. ,,Wie hij is?”, herhaalt Marijn de vraag. ,,Weten we niet, maar het ziet er toch wel aardig uit, vind je niet?”

 

Artikel


  • Datum
    19-02-2020
  • Link publicatie
    PZC
  • Auteur
    Harmen van der Werf

Organisatie

Organisation

Oostkade 14
4551 CL Sas van Gent
Telefoon: 0115 450 777

Partners

Partners


Belangrijk!

Alle informatie t.b.v. artiesten/exposanten die op deze site vernoemd worden, zijn onder voorbehoud van eventuele fouten, omdat deze informatie is opgemaakt voor de beslissing om het evenement uit te stellen.


Important!

All information about artists / exhibitors mentioned on this site are subject to possible errors, as this information has been prepared before the decision to postpone the event.

© 2022 | CAB EXPO